Jak stworzyć kuchnię… w perfekcyjnej formie?
Dzień dobry, dzień dobry! Tu Pan Perfekt! W kuchni można budować formę: odpowiednio przygotowywane posiłki z pewnością pomogą nam w wypracowaniu wymarzonej sylwetki i będą nieocenionym paliwem do regularnych treningów. Ale czy nasza kuchnia może być formie? Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że sprzęty AGD dobierzecie do niej z taką samą ostrożnością jak dobieracie składniki swoich potraw.
Doskonała forma? Koło
Niektórzy upierają się, że najdoskonalszym kształtem, który istnieje do dziś jest koło. Takim tropem poszli najwyraźniej inżynierowie Falmec, tworząc okrągły wyspowy okap kuchenny. Doskonałość tej formy sprowadza się do tego, że siła odśrodkowa wypycha powietrze we wszystkich kierunkach. W ten sposób ruch filtrowanego powietrza jest poziomy, a nie pionowy, jak to najczęściej bywa w innych okapach. Powietrze przepływa przez filtry otaczające silnik i jest rozprowadzone w jednorodny sposób. Tym, co chyba najlepiej charakteryzuje Circle.Tech to wysokie osiągi pochłaniania i filtrowania powietrza, bez konieczności stosowania połączeń rurowych do odprowadzania oparów. Muszę jeszcze dodać słówko o gabarytach prezentowanego okapu. Otóż, zwarte wymiary i zmniejszona objętość okapów z systemem Circle.Tech pozwoliły wyprodukować modele o ograniczonej wysokości. I jest to zgodne z najnowszymi trendami w projektowaniu. Wszystko to pozwala na optymalizację dostępnej przestrzeni w kuchni, tworząc piękniejsze i bardziej funkcjonalne otoczenie.
Co do kropli
Skoro mowa o kole jako czymś idealnym, nie sposób pominąć wodę – prastarego elementu, bez którego nie ma życia. Ci z Was, którzy swoją formę wykuwają za pomocą ciężkich treningów wiedzą, jak istotne jest regularne nawadnianie się. Dlatego muszę przybliżyć Wam baterię kuchenną EVOL-S Pro Filter. To urządzenie z wielką precyzją odmierza ilość przeflitrowanej wody. Zwykłą wodę otrzymujemy z oddzielnej, ruchomej wylewki. To dla nas gwarancja, że woda filtrowana i woda zwykła nie będą się nam mieszać. Wielostopniowy filtr BWT – charakteryzujący się wysoką jakością – znacząco obniża ryzyko powstawania kamienia. I znacząco podwyższa smak wody. Co dla formy naszego organizmu ma niemałe przecież znaczenie.
Forma na już, czyli forma ekspres(owa)
Kto z nas nie wchodził bladym świtem do kuchni i niemal na autopilocie poszukiwał dzbanka z kawą, ekspresu do kawy czy choćby rozpuszczalnej kawy stojącej gdzieś na półce. Wszystko po to, by nasz umysł mógł wystartować i zacząć funkcjonować. Stąd układając równanie kuchnia+forma, nie mogę pominąć tak ważnego sprzętu jak… ekspres do kawy. Wybrałem dla Was Optimum Pro ekspres ciśnieniowy Else EX-0219 z ekranem dotykowym.
Nie jest przesadą stwierdzenie, że akurat ten ekspres przemieni Waszą domową kuchnię w kawiarnię rodem z Włoch – krainy kawą płynącej. Dzięki funkcji Coffee Creator możecie dowolnie modyfikować napoje kawowe. To Wy decydujecie o intensywności smaku, temperaturze, ilości wody czy mleka. I to Wy macie wpływ na ostateczną formę Waszej kawy. Takiej, która najlepiej na Was podziała.
Tak gotuje się formę
Marka Bora jest doskonale znana wszystkim tym z Was, którzy cenią sobie kuchenne rozwiązania klasy premium. Swoją wysoką formę inżynierowie oraz projektanci Bora potwierdzają najnowszym produktem: piekarnikiem konwekcyjno-parowym Bora X BO. Potwierdzają, bo stworzyli urządzenie, które zachwyca wyjątkowo równomiernym gotowaniem oraz optymalną dystrybucją ciepła. Możecie być pewni, że przygotowywane przez Was potrawy pozostają idealne także przy użyciu wszystkich trzech poziomów równocześnie.
Ale nawet tak intensywne pieczenie nie sprawi, że Wasz nowy sprzęt szybko się pobrudzi i straci swój błysk czy powab. Za sprawą dwukomorowego kartusza komora pieczenia ponownie lśni czystością. To rozwiązanie podobne do tego stosowanego w zmywarce, które sprawia, że nasze talerze czy szklanki zachwycają swoim błyskiem.
Mając piekarnik Bora X BO możecie być pewni, że żadne zanieczyszczenie nie wydostanie się na zewnątrz. Ten sprzęt made in Germany zapobiega uderzeniu pary, które znamy wszyscy i którego doświadczyliśmy zaraz po otwarciu drzwiczek piekarnika. Jego funkcja automatycznego usuwania pary zasysa parę do tyłu, zanim drzwi zostaną otwarte, osuszona, schłodzona i przefiltrowana. O jego skuteczności niech świadczy fakt, że piekarnik Bory poradzi sobie nawet z zapachem tak silnym jak zapach ryb.
Niezrównany design, czyli forma na światowym poziomie
Jeśli ktoś z Was kolekcjonuje sztukę, to z pewnością obrazy wiesza w innych pomieszczeniach niż kuchnia. Antyki czy inne wartościowe rzeczy jak na przykład rzeźby również eksponujemy w salonie, a nie w kuchni. Czy to oznacza, że to pomieszczenie ma być pozbawione blasku i piękna, jaki zapewnia sztuka właśnie?
Na szczęście nie. Z odsieczą przychodzi nam cudowna seria lodówek Vestfrost zatytułowana „Art Collection”. Te wolnostojące chłodziarko-zamrażarki zdobione są współczesnymi portretami znanych artystów. Znajdziecie na niej wizerunki Salvadore Dalie’ego, Fridy Kahlo czy Davida Bowie’ego. Uwierzcie mi – taki design robi ogromne wrażenie i w radykalny sposób odmienia wnętrze kuchni. Dodaje jej energii, radości, kolorów. Jeśli gustujecie w nowoczesnych, śmiałych rozwiązaniach, to seria „Art Collection” jest dla Was stworzona.
Jedzenie w optymalnej formie
Nie sama kuchnia, ale również i jedzenie może być w wybornej formie – przy drobnej pomocy. Mam na myśli system pakowania próżniowego Bora QVac. To rozwiązanie sprawia, że nasza żywność zachowuje formę nawet do trzech razy dłużej. A my sami ograniczamy ilość odpadów spożywczych. Pakowanie próżniowe sprawia też, że nasze jedzenie nie traci swojego naturalnego smaku ani apetycznego wyglądu.
Blatowy system BORA QVac oferuje Wam nie jedną, a aż trzy pomocne dłonie. Dzięki niemu możecie:
pakować jedzenie próżniowo w pudełkach i woreczkach;
ponowne zamykać butelki;
marynować żywność.
Pozdrawiam – Pan Perfekt